Sotilaskotijärjestö
Sotilaskotijärjestö
Sotilaskotijärjestö on maanpuolustusjärjestö, joka muodostuu 36 sotilaskotiyhdistyksestä ja niiden toimintaa tukemaan perustetusta Sotilaskotiliitosta. Järjestössä on jäseniä n. 5000. Liittoa ja yhdistyksiä sitoo yhteen sotilaskotityön tarkoitus ja järjestölle asetetut yhteiset päämäärät.
Sotilaskotityön historia
Sotilaskotityötä on tehty Suomessa vuodesta 1918, jolloin ensimmäiset sotilaskotiyhdistykset perustettiin. Sotilaskotiaatteen toivat jääkärit mukanaan Saksasta sekä Nuorten Miesten Kristillinen yhdistys Tanskasta. Yhteinen katto-organisaatio Sotilaskotiliitto perustettiin jo vuonna 1921. Suomalainen sotilaskotityö on omaleimaista, meillä työ pohjautuu voimakkaasti vapaaehtoisuuteen ja sitä sekä johtavat, että tekevät naiset.
Sotilaskotijärjestön tehtävät
Järjestön keskeisimmät tehtävät ovat huolehtia sekä varusmiesten ja reservin kertausharjoituksissa olevien hyvinvoinnista että sotilaskotiyhdistysten jäsenten ja henkilöstön hyvinvoinnista ja maanpuolustusvalmiudesta sekä turvata kaikkien sotilaskotiyhdistysten toimintaedellytykset. Lisäksi järjestön tarkoitus on toimia maanpuolustushenkeä ja -valmiutta edistävänä maanpuolustusjärjestönä.
Sotilaskotijärjestön arvot
» vapaaehtoisuus
» yhteisöllisyys
» osaaminen ja itsensä kehittäminen
» luotettavuus
» iloisuus ja palvelualttius
Sotilaskotityön toiminta-ajatus
Sotilaskotityö tukee puolustusvoimissa ja rajavartiolaitoksessa palvelevien varusmiesten ja kertausharjoituksissa olevien reserviläisten myönteisiä maanpuolustusasenteita tuottamalla käytännön maanpuolustustyön avulla viihtyvyyttä ja hyvinvointia edistäviä palveluita. Sotilaskotityö vahvistaa jäsenistön valmiuksia selviytyä poikkeusoloissa ja antaa mahdollisuuden osallistua koko kansan kriisivalmiustaitojen parantamiseen.
Sotilaskoti
Sotilaskotiyhdistyksillä on normaalioloissa kiinteitä sotilaskoteja, sotilaskotikioskeja ja leirisotilaskoteja sekä tilapäisiä sotilaskoteja (teltta tai vastaava) ja sotilaskotiautoja.
Kiinteä sotilaskoti on yleensä Puolustusministeriön tai Rajavartiolaitoksen rakennuttama ja sotilaskotiyhdistyksen käyttöön luovutettu rakennus tai toimitila kasarmialueella. Kiinteän sotilaskodin tarkoitus on tarjota asevelvollisille viihtyisä vapaa-ajanviettopaikka kahvilapalveluineen ja harrastusmahdollisuuksineen. Kiinteitä sotilaskoteja on myös ampumarata-alueilla, mutta niiden käyttötarkoitus vastaa lähinnä leirikotien tai sotilaskotikioskien käyttöä.
Asiakkaat
Sotilaskoti on lähinnä tarkoitettu asevelvollisille ja puolustusvoimien henkilöstölle. Asiakkaana voivat olla myös kaikki ne henkilöt, joilla on lupa tulla kasarmialueelle.