Sotilaskotiliiton pääsivuille

Sotilaskotityötä yli 80 vuotta

Oulussa on pitkät sotilaskotityön perinteet

Oulun Sotilaskotiyhdistys on perustettu jo 1918, samana vuonna kuin sotilaskotiaate tuli Suomeen. Monien kehitys- ja muutosvaiheiden jälkeen kiinteät sotilaskodit on suljettu jo vuosia sitten ja nyt toimitaan aktiivisesti liikkuvan sotilaskodin periaatteella.

"Palvelu siirtyy sinne, missä asiakas on!"

Oulussa sotilaskotitoimina käynnistyi ensimmäisten joukossa

image

1. Aluksi sotilaskoti toimi vuokratiloissa, mutta 1924 valmistui oma sotilaskotitalo, joka sijaitsi varuskunnan ulkopuolella kaupunkialueella. Kuva: Oma sotilaskotitalo 1924

2. Joukko-osaston lakkautuksen vuoksi sotilaskotitoiminta keskeytettiin Oulussa vuosiksi 1936-1944.

Sotien jälkeen toiminta jatkui Oulussa

image

3. Sotien jälkeen joukkoja sijoitettiin uudelleen Ouluun ja sotilaskotityö jatkui, aluksi uudessa yhdistyksen rakennuttamassa omassa sotilaskodissa ja osittain sodan aikaisissa parakeissa, kunnes 1950-luvulla puolustusvoimien toimesta rakennettiin nykyaikaiset, tilavat sotilaskodit. Kuva: Sotilaskoti 1940-luvulla Iskossa.

Laajimmillaan 1969-90-luvuilla Oulussa toimi neljä sotilaskoita:
Oulun kasarmilla, Hiukkavaarassa, Ampumaradalla ja Pohjan Sotilassairaalassa.

Varusmieskoulutuksen loppuminen vei sotilaskotitoiminnan “pyörien päälle”

 

 

image

4. Varusmieskoulutuksen loppuminen Oulussa (1998) supisti merkittävästi toimintaa, kun käyttöön jäi vain Hiukkavaaran sotilaskoti. Uuden toimintatavan ansiosta sotilaskodista syntyi monipuolinen kahvila- ja ruokapalvelujen tuottaja sekä puolustusvoimien että vapaaehtoisen maanpuolustustyön tarpeisiin. Kuva: Hiukkavaaran sotilaskodin sali.

 

Hiukkavaaran sotilaskoti käsitti suurimmillaan vanhan puolen, uuden puolen sekä leipomon

Hiukkavaaran vanhan puolen ahtautta 1960-luvulla kotiuttamisjuhlassa.

5. Puolustusvoimien organisaatio- ja tilauudistuksen (2007) jälkeen entisistä toimitiloista jouduttiin vaiheittain luopumaan.

6. Nykyään yhdistyksen käytössä on tukipiste Ampumaradan paviljongilla sekä oma toimistotila ja kokoontumispaikka, Torikoti, kaupungin keskustassa.

OulSkyn toiminnassa painottuu nykyään vahvasti liikkuva sotilaskotityö. Sotilaskotityö Oulussa on vireää ja monipuolista. Sitä tehdään nyt laajassa yhteistyöverkostossa 10 aktiivisen jaostoin voimin.

"Sotilaskotiliiton hallitus myönsi yhdistykselle Ritarimaljan vuonna 2013."